Saturday, April 20, 2024
HomeTjeraHallakamëPresidentja Osmani: Forcat e errëta të Serbisë janë ende shumë aktive sot

Presidentja Osmani: Forcat e errëta të Serbisë janë ende shumë aktive sot

Google search engine

Universiteti i Prishtinës dhe Universiteti i Arkansasit, të mërkurën kanë organizuar konferencën për 25-vjetorin e ndërhyrjes së NATO-s në Kosovë, me temën “Demokracia, të drejtat e njeriut dhe ndërtimi i paqes”.

Google search engine

Presidentja Vjosa Osmani, ka thënë se ndërhyrja e NATO-së ka qenë një moment historik vendimtar në historinë moderne të njerëzimit.

Google search engine

Ajo ka thënë se operacionet e stabilitetit të NATO-s pas luftës së bashku me SHBA-në, BE-në dhe bashkësinë ndërkombëtare, kanë ndihmuar në krijimin e kushteve për përpjekjet e Kosovës për të ndërtuar institucione të forta, raporton Ekonomia Online.

“Ndërhyrja e NATO-s shënoi jo vetëm një kthesë vendimtare në historinë e vendit tonë, por edhe një moment historik vendimtar në historinë moderne të njerëzimit. Përgjegjësia për të mbrojtur vendos standardin për brezat që do të vijnë dhe mbetet edhe sot e kësaj dite një nga ndërhyrjet më të suksesshme në historinë moderne. Më 24 mars 1999, drejtësia, liria dhe solidariteti ndërkombëtar triumfuan mbi brutalitetin e gjenocidit tonë të pamëshirshëm të regjimit. Atë ditë bota tha jo, atë ditë një front i bashkuar demokratik tha një mesazh të qartë dhe të fortë se nuk do të qëndronte kot pasi spastrimi etnik dhe një luftë brutale gjenocidale po shpaloseshin nga forcat e Millosheviqit. Kosova ka dalë nga hiri i luftës për t’u bërë një demokraci e gjallë, duke aspiruar të kontribuojë në paqen dhe sigurinë ndërkombëtare si partneri juaj. Operacionet e stabilitetit të NATO-s pas luftës së bashku me SHBA-në, BE-në dhe bashkësinë më të gjerë ndërkombëtare, kanë ndihmuar në krijimin e kushteve për përpjekjet e Kosovës për të ndërtuar institucione të forta, elastike dhe të përgjegjshme të bazuara në sundimin e ligjit në të drejtat e njeriut dhe demokracinë”, ka thënë ajo.

Osmani tutje ka thënë se forcat e errëta të Serbisë janë ende shumë aktive sot dhe se çdo ditë që kalon, Serbia nuk turpërohet të na kujtojë qëllimet e saj të vërteta.

“Prania e NATO-s në Kosovë ka vazhduar të luajë një rol kyç në aftësinë tonë për të rindërtuar, zhvilluar dhe konsoliduar demokracinë, si dhe për të shërbyer për të mbrojtur të gjithë qytetarët tanë në të gjithë spektrin etnik. Më lejoni të përsëris atë që përmenda në deklaratën time për shtyp me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s së fundmi: NATO është fati ynë, ky fat bazohet në dëshirën tonë për të ndarë përgjegjësitë për sigurimin e paqes dhe stabilitetit në rajonin tonë dhe më gjerë. Vendimi i NATO-s në vitin 1999 ishte një kujtesë se ne, si bashkësi ndërkombëtare, si demokraci, kur të bashkohemi, të vendosur dhe të bashkuar, mund të përballemi me forcat e errësirës dhe të sjellim një të ardhme më të ndritshme. Kjo ndërhyrje nuk kishte të bënte vetëm me arritjen e paqes. Bëhej fjalë për afirmimin e vlerave tona të përbashkëta, shenjtërinë e jetës njerëzore dhe të gjitha të drejtave të të gjithë njerëzve për të jetuar të lirë nga frika dhe nga persekutimi. Ai nënvizoi domosdoshmërinë që kur njëri prej nesh kërcënohet nga tirania, është një kërcënim për të gjithë. Na kujtoi imperativin për të vepruar jo si kombe të veçanta, por si një forcë e bashkuar për të mirën e botës. Fatkeqësisht, forcat e errëta janë ende shumë aktive sot. Çdo ditë që kalon, Serbia nuk turpërohet të na kujtojë qëllimet e saj më të vërteta”, ka thënë ajo.

RELATED ARTICLES
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments