Saturday, April 20, 2024
HomeShëndetësi/NutricionKripa është një nga “vdekjet e bardha”: Mos e teproni dhe me...

Kripa është një nga “vdekjet e bardha”: Mos e teproni dhe me çfarë mund ta zëvendësoni

Google search engine

Kripa duhet përdorur me masë dhe me kujdes, dhe ata me tension të lartë të gjakut ose probleme me veshkat duhet ta eliminojnë atë ose ta reduktojnë në mënyrë drastike në dietën e tyre.

Google search engine

A është vërtet e nevojshme

Kripa gjendet pothuajse në të gjitha ushqimet dhe mbështetësit e një diete të shëndetshme propagandojnë heqjen dorë nga shtimi i kripës në vakte jo vetëm gjatë dietave, por edhe në baza ditore.

Google search engine

A mund të zëvendësohet kripa dhe si ndikon ajo në shëndetin e njerëzve?

A është vërtet e dëmshme

Së pari, jo e gjithë kripa është e dëmshme. Kripa është e dëmshme sepse përftohet nga përpunimi kimik i kripës së detit, e cila është klorur natriumi i pastër. Një kripë e tillë konsiderohet shumë agresive për trupin, ndaj është më mirë të mos e konsumoni fare. Sa i përket kripës natyrale (detit apo Himalajeve), ajo është e pasur me minerale dhe hekur dhe nuk është e dëmshme në sasi të arsyeshme. Kripa e tepërt mund të grumbullohet në veshka, të mbajë lëngjet në trup dhe të rrisë presionin e gjakut, gjë që shkakton shumë probleme të tjera.

Çfarë lloj zëvendësuesish ka

Kripërat e përpunuara kimikisht dhe kripa natyrale. Ka shumë lloje natyrale të kripës. Në varësi të rajonit, kripa, ashtu si rrushi, ka shijen dhe mineralizimin e vet. Shija e kripës është ende shumë e varur nga forma e kristalit, kështu që në disa dyqane mund të gjeni shumë erëza dhe kripëra gurmanësh – dhe e gjithë kjo është krejtësisht e natyrshme. Një nga llojet më të zakonshme është kripa e Himalajeve rozë dhe e zezë. Lloji i kripës varet nga minerali.

Nëse dëshironi të hiqni dorë nga përdorimi i kripës ose duhet ta kufizoni seriozisht atë për arsye mjekësore, mund ta zëvendësoni me erëza. Për shembull, një sasi e vogël hudhre të thata, erëza kerri ose një përzierje barishtesh. Përndryshe, salca e sojës është gjithashtu e përshtatshme, por gjithmonë lexoni në vetë produktin se sa kripë i shtohet salcës së sojës në fabrikë, ka dallime të mëdha në varësi të prodhuesit.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments