Tuesday, February 27, 2024
HomeShëndetësi/NutricionTemperaturat e larta mund t’ju çojnë drejt pirjes së ujit të ftohtë,...

Temperaturat e larta mund t’ju çojnë drejt pirjes së ujit të ftohtë, por cilat janë dobitë dhe dëmet që shkakton?

Google search engine

Temperaturat e larta, sidomos ato që kemi përjetuar gjatë këtyre ditëve, mund t’ju shtyjnë që të konsumoni ujin e ftohtë, ndonjëherë edhe shumë të ftohtë, gjë e cila ka dobitë (padyshim të freskuarit është i pari), por edhe anët e veta negative

Google search engine

Në fakt, mendohet se pirja e ujit të ftohtë mund të ketë më shumë efekte negative sesa pozitive, ndërsa ekspertët sugjerojnë se uji i ftohtë mund të bëjë që stomaku juaj të kontraktohet, duke e bërë kështu procesin e tretjes më të vështirë.

Google search engine

Disa studiues të tjerë gjithashtu besojnë se trupi duhet të punoj më shumë nëse pini ujë në temperaturën nën 4 gradë, çka po ashtu konsiderohet si një efekt negativ, ndërsa po ashtu, një tjetër studim ka dalë në përfundimin se konsumimi i ujit të ftohtë ndikon në trashjen e mukozës së hundës, duke e bërë më të vështirë ajrin të kaloj nga hundët, rrjedhimisht edhe frymëmarrjen më të vështirë.

Google search engine

Meqë jemi tek dëmet që mund të shkaktojë, një tjetër studim thotë se pirja e ujit të ftohtë është e lidhur me migrenën apo dhimbjen e kokës, ndërsa mjekësia kineze sugjeron se konsumimi i tij gjatë vakteve krijon një çekuilibër brenda trupit, prandaj ushqimi sipas kinezëve, duhet të hahet me ujë të ngrohtë. Gjithsesi, nuk ka prova të mjaftueshme për këtë teori, të paktën shkencërisht.

Megjithatë, sigurisht që uji i ftohtë ka edhe benefite, të cilët mund të jenë:

Balancimi i temperaturave të trupit pas stërvitjeve. Pirja e ujit të ftohtë mund të parandalojë mbingrohjen e trupit tuaj pas një seance të vështirë stërvitje dhe konsumimi i saj ja bën trupit më të lehtë të rikthej temperaturën normale. Mund të sigurojë energji, teksa pirja e ujit në këto temperatura është dëshmuar se mund t’i sigurojë trupit më shumë energji gjatë ditës, edhe pse nuk ka ndonjë studim të mirëfilltë në këtë aspekt. Mund të promovojë humbjen e kalorive.

Sipas disa ekspertëve, uji i ftohtë ndihmon në mirëmbajtjen e peshës, duke e rritur shpenzimin e energjisë apo kalorive.

Google search engine
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments