Monday, March 4, 2024
HomeKryesorePse të rinjtë po vdesin nga sëmundjet e zemrës?

Pse të rinjtë po vdesin nga sëmundjet e zemrës?

Google search engine

Në vitin 2023, vdekjet e papritura, veçanërisht tek të rinjtë, kanë tërhequr vëmendjen e mediave. Dhe kjo dukuri shqetësuese mund të jenë rezultat i kushteve të ndryshme kardiovaskulare.

Google search engine

Trendi i arrestit të papritur kardiak dhe sulmeve në zemër vazhdoi në vitin 2023, me njerëz pa simptoma paralajmëruese paraprake që shemben gjatë aktiviteteve të supozuara të padëmshme si ushtrimet, vrapimi në një maratonë ose luajtja e një loje futbolli.

Google search engine

Vdekjet tronditëse të fëmijëve të shkollave, adoleshentëve dhe të rinjve i kanë lënë njerëzit në mosbesim.

Google search engine

Një nga faktorët që ekspertët përmendin si shkaktar të mundshëm të këtyre vdekjeve të papritura është inflamacioni i muskujve të zemrës pas shërimit nga COVID.

Stresi është shfaqur gjithashtu si një faktor rreziku i rëndësishëm për vdekjen e papritur kardiake, e cila mund të prekë të gjitha grupmoshat, përveç faktorëve të zakonshëm si diabeti, hipertensioni, pirja e duhanit, zakonet e këqija të jetesës, mungesa e aktivitetit fizik dhe zakonet e dobëta dietike.

Kardiologët besojnë se shkaku më i rëndësishëm i vdekjes së papritur nga shkaqet kardiake është sëmundja koronare e zemrës, një gjendje në të cilën arteriet koronare janë të bllokuara. Ndryshimet e stilit të jetesës dhe adoptimi i zakoneve të shëndetshme mund t’ju ndihmojnë të mbani zemrën tuaj të shëndetshme.

Çfarë është vdekja e papritur kardiake?

“Në vitin 2023, kaq shumë vdekje të papritura, veçanërisht në mesin e të rinjve, tërhoqën shumë vëmendje në media. Ky trend ishte shumë shqetësues si për publikun ashtu edhe për mjekët. Fatkeqësisht, shumica e këtyre vdekjeve ndodhën pa asnjë simptomë paralajmëruese të mëparshme. Dhe shumë nga ata njerëz që vdiqën nuk ishin të vetëdijshëm se kishin ndonjë sëmundje të zemrës”, thotë Dr. Clare nga Spitali Super Specialty BLK Max në New Delhi.

Vdekja e papritur kardiake përkufizohet si vdekja në të cilën pacienti vdes brenda një ore nga fillimi i simptomave. Shumica e këtyre vdekjeve të papritura nuk shkaktohen nga sulmet në zemër.

Atak në zemër

Sulmi në zemër është një gjendje që ndodh kur një nga arteriet që furnizojnë muskulin e zemrës me gjak bllokohet papritur.

Dr. Clare thekson se sulmi në zemër shkakton vetëm 15 për qind të vdekjeve të papritura kardiake, ndërsa pjesa tjetër ndodh për shkak të kushteve të fituara më parë.

“Megjithëse një atak i rëndë në zemër mund të shkaktojë edhe vdekje të papritur kardiake, nëse duhet të shohim, rreth 15 për qind e vdekjeve të papritura kardiake shkaktohen nga një atak akut në zemër, zakonisht shumë i rëndë. Dhe kjo ndodh për shkak të një bllokimi arterial. Sigurisht, 85 për qind e vdekjeve të papritura nuk shkaktohen nga ataku akut në zemër, por mund të jetë për shkak të kushteve të mëparshme”, thotë Dr. Claire.

Dr. Claire thotë se një person është më i ndjeshëm ndaj vdekjes së papritur kardiake nëse muskujt e zemrës janë dëmtuar tashmë.

“Gjendja më e rëndësishme për të cilën duhet të dini, e cila sigurisht rrit rrezikun e një ataku të papritur në zemër, është kur tashmë ka dëmtim të muskulit të zemrës. Ne vlerësojmë kapacitetin e pompimit të gjakut të zemrës duke përdorur një ekokardiogram, i cili përcakton pompimin si fraksioni i ejeksionit. Në rrethana normale, fraksioni i nxjerrjes duhet të jetë më i lartë se 55 për qind. Nëse fraksioni i nxjerrjes bie nën 35 për qind dhe pacienti tashmë ka një histori sulmesh në zemër, ata pacientë janë shumë të ndjeshëm ndaj vdekjes së papritur kardiake”, thotë ky ekspert mjekësor.

Kardiomiopatia

Dr. Clare thotë se kardiomiopatia, e cila është kryesisht një sëmundje e muskujve të zemrës në arteriet e zemrës, mund të jetë fajtore për rritjen e vdekjeve të papritura kardiake dhe se një lidhje me virusin korona për shkak të inflamacionit të muskujve të zemrës pas shërimit nga COVID nuk mund të përjashtohet.

Sëmundjet trashëgimore

“Disa nga vdekjet tek të rinjtë ndodhin edhe për shkak të disa sëmundjeve të trashëguara të zemrës, si kardiomiopatia hipertrofike, ku muskuli i zemrës bëhet më i trashë. Këta pacientë janë gjithashtu të ndjeshëm ndaj vdekjes së papritur kardiake. Ka disa kushte të tjera ku zemra duket normale në ekokardiografi, por mund të ndodhë zgjatja e intervalit QT, siç është sindroma Brugada. Këto janë disa nga kushtet që popullata e përgjithshme nuk i njeh. Ato mund të zbulohen vetëm me një ekzaminim të detajuar kardiak”, thotë Dr. Claire.

Sëmundjet e arterieve koronare

Kur bëhet fjalë për numrin total të vdekjeve të papritura kardiake, shkaku më i rëndësishëm mbetet sëmundja e arterieve koronare, ku njerëzit zhvillojnë bllokim të arterieve koronare sipas Dr. Claire. Ai thotë se strategjia më e mirë për të parandaluar këto vdekje të papritura është të ndiqni një mënyrë jetese të shëndetshme, të ndaloni pirjen e duhanit, të mbani nën kontroll kolesterolin, të kontrolloni diabetin dhe hipertensionin.

“Të gjithë mbi 35 vjeç duhet të bëjnë kontrollin e zemrës një herë në vit. Është e vetmja mënyrë për të parandaluar këto fatkeqësi të vdekjes së papritur kardiake”, këshillon ai.

Stresi, shkaku kryesor i vdekjes së papritur kardiake

Stresi dhe ndotja e ajrit janë identifikuar si faktorët kryesorë të rrezikut për vdekjen e papritur kardiake, raporton Hindustan Times.

“Ne kemi dëgjuar shumë lajme, pas COVID dhe pas vaksinimit, për pacientët e rinj që kanë episode kardiake që përfundimisht kanë rezultuar në një rezultat negativ, ndoshta arrest kardiak ose vdekje. Pra, arsyeja për këtë është, nëse ‘gërvishtni’ në shkaqet e infarktit, stresi bëhet faktori kryesor i rrezikut. Stresi në punë, stresi në shtëpi apo stresi social i çfarëdo lloji janë bërë arsyet kryesore. Përveç kësaj, një nga faktorët e rinj të rrezikut është ndotja, veçanërisht PM 2.5 dhe PM. 10. Pra, këto dy gjëra janë bërë faktorët kryesorë të rrezikut, përveç diabetit, hipertensionit, pirjes së duhanit, zakoneve të këqija të jetesës, mungesës së aktivitetit fizik dhe zakoneve të këqija të të ngrënit”, thotë Dr. Bhupendra Singh, konsulente në departamentin e kardiologjisë në Spitalin Manipal në Ghaziabad.

Ajo shpjegoi se njerëzit përjetojnë arrest kardiak gjatë ushtrimeve për një sërë arsyesh: “Një nga shkaqet më të zakonshme të arrestit kardiak është kardiomiopatia hipertrofike. Një tjetër shkak është një formë e aritmisë, veçanërisht takikardia ventrikulare dhe fibrilacioni ventrikular. Këto mund të zhvillohen për shkak të disa sëmundjeve kongjenitale ose gjendjeve kongjenitale të zemrës që çojnë në këto probleme, dhe këto janë disa nga shkaqet më të zakonshme të arrestit kardiak gjatë stërvitjes.” /tesheshi.com/

Google search engine
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments