Saturday, April 20, 2024
HomeLajmeProkuroria Themelore në Prishtinë prin me numrin më të madh të lëndëve...

Prokuroria Themelore në Prishtinë prin me numrin më të madh të lëndëve të pazgjidhura gjatë vitit 2022

Google search engine

Hulumtuesi i Institutit të Kosovës për Drejtësi (IKD), Lavdim Makshana, gjatë prezantimit të raportit me titull “Hetimet e mangëta dhe gjykimet e imëta”, ka thënë se Prokuroria Themelore në Prishtinë ka numrin më të madh të lëndëve të pazgjidhura gjatë vitit 2022.

Google search engine

Makshana tha se këto shifra të larta tregojnë për mosefikasitetin e Prokurorisë Themelore në Prishtinë në zgjidhjen e lëndëve, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Google search engine

“Sa i përket numrit të lëndëve të pazgjidhura Departamenti i Përgjithshëm i Prokurorisë Themelore në Prishtinë prin edhe në këtë aspekt me 45 mijë e 514 lëndë të pazgjidhura. Shprehur në përqindje i bie që 85.38% e lëndëve kanë mbetur të pazgjidhura deri në fund të vitit 2022. Kjo përqindje e lartë e lëndëve të pazgjidhura tregon për mosefikasitetin e Prokurorisë Thmemelore në Prishtinë në zgjidhjen e lëndëve, pasi gjatë vitit 2022 janë zgjidhur vetëm 7 mijë e 793 lëndë apo vetëm 14% e lëndëve në pun.”, tha Makshana.

Hulumtuesi i IKD-së tha se gjatë vitit 2022, Departamentet e Përgjithshme të Prokurorive Themelore kanë trashëguar mbi 70 mijë lëndë nga vitet paraprake.

“Gjatë vitit 2022 kanë pasur në punë gjithsej 103 mijë e 645 lëndë penale. Nga të cilat 70 mijë e 520 lëndë apo 68.03% kanë qenë lëndë të trashëguara nga vitet paraprake. Sipas statistikave të raportit të Prokurorit të Shtetit gjatë vitit 2022 janë pranuar 33 mijë e 125 lëndë, ku prej tyre janë zgjidhur 26 mijë e 929 lëndë, ndërsa në fund të periudhës raportuese të vitit 2022 kanë mbetur të pazgjidhura 76 mijë e 716 lëndë apo 74% e tyre”, tha Makshana.

Ai tha se duke u referuar në statistikat e Prokurorit të Shtetit, Prokuroria Themelore në Prishtinë prin sa i përket ngarkesës me numër të lëndëve.

“Referuar të dhënave statistikore të PSh-së, DP-ja e Prokurorisë Themelore në Prishtinë prin sa i përket ngarkesës me numër të lëndëve me 53 mijë e 307 lëndë në punë”, tha ai.

Tutje, Makshana tha se më pak e ngarkuar gjatë vitit 2022 del të jetë Departamenti i Përgjithshëm i Prokurorisë Themelore në Gjakovë me 4 mijë e 853 lëndë.

Lidhur me këtë çështje, Makshana tha se edhe duke ju referuar statistikave të Raportit Vjetor të Prokurorit të Shtetit, numri i lëndëve penale të pazgjidhura në fund të vitit 2022, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2021, ka shënuar rritje për 6 mijë e 196 lëndë ose 8.78%

Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD), me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan – Byrosë për Çështje të Narkotikëve Ndërkombëtarë dhe Zbatimit të Ligjit, të enjten, ka mbajtur konferencë për media, në të cilën është prezantuar raporti me titull “Hetimet e mangëta dhe gjykimet e imëta”, raport ky si rezultat i monitorimit të drejtpërdrejtë dhe sistematik që IKD i ka bërë punës së Prokurorive dhe Gjykatave në trajtimin e krimeve të përgjithshme gjatë vitit 2022.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments