Thursday, June 20, 2024
HomeKryesoreReagimi i organizmit ndaj të ftohtit

Reagimi i organizmit ndaj të ftohtit

Google search engine

Kur është ftohtë, informacioni për temperaturën e trupit arrin në tru, i cili organizon reaksionet e trupit, që nga organet e brendshme dhe deri tek truri.

Google search engine

Trupi ynë është si një grup termometrash: kur perceptojnë të ftohtin, sistemi reagon për të mbajtur funksionet tona jetësore.

Google search engine

Temperatura e zonave të ndryshme të trupit, ndryshon kur jemi të ftohtë: zorrët dhe truri mbeten në 37 °C, ndërsa pjesët periferike dhe lëkura mund të ftohet.

Në lëkurën tonë, sensorët e temperaturës janë termoreceptorë: molekula të pranishme në fundet e neuroneve shqisore, të ndjeshme ndaj temperaturave të ndryshme.

Ka termoreceptorë për të ndjerë të ftohtin dhe të tjerë për të nxehtin. Informacioni i temperaturës arrin në tru, i cili organizon reagimet e trupit: nga vasokonstriksion lëkurës (e cila jep zbehje, për shembull) në tkurrje të muskujve.

Truri

Informacioni i temperaturës arrin në tru, i renditur në korteksin cerebral (që na bën të perceptojmë të ftohtin) dhe në hipotalamus: ky është rajoni i trurit që merret me termorezolimin dhe nis një seri reagimesh.

Rrugët e frymëmarrjes

Ajri është i lagësht dhe i nxehur në hundë dhe në pjesën e parë të sistemit të frymëmarrjes. Në të ftohtë, aktiviteti i frymëmarrjes duhet të rritet: është e nevojshme për të marrë më shumë oksigjen, për të mbështetur prodhimin e ngrohjes.

Trupi

Indi adipoz kafe prodhon nxehtësi. Themelore në rregullimin e temperaturës së të sapolindurve, në të rriturit ajo është e vendosur në qafë dhe pranë vertebrave: një pozicion i shkëlqyer në veçanti për të ngrohur gjakun që shkon në tru dhe palcën kurrizore.

Muskujt

Një formë e mbrojtjes kundër të ftohtit është dridhjet: tkurrjet e vazhdueshme tonike të muskujve, të cilat si çdo lëvizje gjenerojnë nxehtësi. Dridhja e muskulit më të madh e bën nofullën të dridhet dhe i bën dhëmbët të rrahin.

Sistemi vaskular

Ka një vasokonstriksion sipërfaqësor: më pak gjak arrin në lëkurë dhe zvogëlon humbjen e nxehtësisë në mjedis. Gjaku devijohet në organet e brendshme, temperatura e të cilave duhet të mbahet.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments