Thursday, June 20, 2024
HomeTjeraHallakamëPiloti i parë në Evropë që e njeh Kur’anin përmendsh

Piloti i parë në Evropë që e njeh Kur’anin përmendsh

Google search engine

Në detin e ngjarjeve negative që na rrethojnë çdo ditë, nuk duhet të harrojmë të kthejmë kokën pas historive pozitive. Një nga këto na vjen nga Novi Pazari, dhe aktori kryesor është Hafiz Ammar Muderizoviç 29-vjeçar, i cili është student i diplomuar në Fakultetin e Studimeve Islame dhe njëkohësisht pilot në Wizz Air, gjë që e bën atë pilotin e parë në Evropë që e njeh përmendsh librin e shenjtë islam, Kur’anin.

Google search engine

Pas shkollës fillore mbaroi Medresenë “Gazi Isa-beg” në Novi Pazar si nxënës i shkëlqyer u bë dhe hafiz i Kur’anit. Medresenë e ka përfaqësuar edhe në gara të ndryshme dhe spikat gara botërore e gjuhës arabe në Stamboll në vitin 2012, kur ka fituar vendin e dytë.

Google search engine

I pari në klasën e tij prej 30 pilotësh

“Besimi është themeli i jetës sime, kurse hifzi është arritja ime më e madhe. Është gjithashtu një rrugë që kërkon sakrificë dhe përkushtim. Rininë time të hershme e kalova duke studiuar ‘Kur’anin’ dhe jam veçanërisht krenar për këtë. Hifz-i sigurisht ma ka bërë jetën më të lehtë dhe më të mirë në çdo segment”, thotë Hafiz Ammar Muderizoviç.

Ai shton nga aeroplanët ka qenë i magjepsur që në fëmijëri, edhe pse deri para pesë vitesh, pilotimi i një aeroplani për të ishte vetëm një ëndërr.

“Pasi mësova se në Serbi ka akademi pilotimi, fillova të interesohem dhe të hulumtoj më seriozisht. Takova një djalë, tani mik i madh i Petar Slladiçit, i cili më pas punonte për Air Serbia si pilot. Më udhëzoi për disa gjëra elementare, më dha një informacion shumë të rëndësishëm për fillimin e shkollimit tim, rrugën që më pret. Aty kuptova se nëse ka njerëz që ia kanë dalë, sigurisht që edhe unë mundem. I dhashë një shans vetes dhe vendosa ta bëj atë hap, edhe pse nuk ishte një vendim i lehtë. Në atë moment isha një person i kompletuar në Novi Pazar, ku në moshën 24-vjeçare punoja dy punë, kisha banesën dhe makinën time. Me vetëdije i lashë të gjitha këto, u sakrifikova dhe u nisa në një udhëtim të largët dhe të panjohur”, thotë Muderizoviç.

Kur vendosi të merrte atë rrugë, filloi trajnimin për pilot dhe u regjistrua në akademinë e Aviacionit Linx në Beograd, të cilën e përfundoi brenda 2 vjet e gjysmë, si i pari në klasën e tij prej 30 pilotësh.

Kaloi 14 provime me gjithsej 28,000 pyetje

“Së pari më duhej të kaloja një test mjekësor, për të përcaktuar nëse i plotësoja kërkesat fizike për të qenë pilot dhe falë Zotit kalova gjithçka pa problem. Trajnimi i pilotëve përbëhej nga dy pjesë, ku fillimisht merrni një licencë për të pilotuar një avion privat të vogël dhe më pas një licencë për të pilotuar një aeroplan të madh pasagjerësh”.

Ai vazhdon duke thënë se trajnimi për një pilot të një avioni pasagjerësh është shumë kompleks dhe i mundimshëm.

“Disa njerëz nuk e mbarojnë kurrë atë shkollë pikërisht sepse kërkesat janë të mëdha. Për shembull, ka 14 provime për të kaluar. Secili prej këtyre provimeve ka një mesatare prej 2000 pyetjesh, që është gjithsej 28000 pyetje dhe të gjitha janë, natyrisht, në anglisht…”, thotë Muderizoviç, i cili u diplomua edhe në Akademinë Albatros në Zagreb.

Sipas tij, arsimimi kërkonte shumë mund, sakrifica dhe durim.

“Duke qenë se kam familje, fëmijë, unë dhe gruaja ia dolëm të balanconim gjithçka me forcat tona të bashkuara. Përgjegjësia në këtë punë është e madhe, ndaj duhet të dini gjithçka që lidhet me aeroplanët dhe fluturimin. Duhet të kesh aftësinë për të menaxhuar situata të ndryshme sfiduese, si dhe për të parashikuar të papriturat”, thotë ai.

Më pas vjen specializimi për avionët Airbus 320

Ai tregoi se si arriti në pozicionin e pilotit në një nga linjat ajrore më të mëdha me kosto të ulët në botë.

“Gjatë periudhës kur kam mbaruar arsimin, është vendosur gjendja e jashtëzakonshme për shkak të COVID-19, kështu që jam penguar dhe kufizuar në kërkimin e punës. Kur lindi mundësia e parë, aplikova për Wizz Air. Më thirrën për intervistë, domethënë vlerësim. Më është dashur të kaloj disa teste, si një test inteligjence, aftësi të gjuhës angleze, ndërgjegjësim hapësinor, njohuri teorike dhe një simulator aeroplani. Nga 80 aplikime, 14 u pranuan, përfshirë edhe mua”.

Ai shton se para se të fillojë të fluturojë me pasagjerë, do t’i nënshtrohet një specializimi dy mujor për avionin Airbus 320, i cili ndoshta do të jetë në Toulouse të Francës.

“Aty do të njihem me karakteristikat e avionit, procedurat, situatat e ndryshme. Ai trajnim ose specializim quhet Lloji Rating dhe është një nga kurset e trajnimit më stresues për pilotët, sepse shumë informacione të reja merren në një periudhë shumë të shkurtër kohore. Për një pamje më të mirë, libri që duhet të kaloj në ato dy muaj sa zgjat specializimi ka rreth 6000 faqe. Sigurisht, është e pamundur të kujtosh të gjitha këto në një periudhë kaq të shkurtër kohore, por duhet të jesh i përditësuar dhe të kuptosh se si funksionojnë gjërat”.

“Dhe përgjigja për pyetjen e famshme është: po, piloti duhet të dijë se çfarë bën çdo buton në aeroplan, për çfarë shërben dhe sfondin e sistemeve pas atij butoni, kështu që gjithçka është shumë komplekse,” vëren ai.

Falenderoj Allahun për gjithçka që më ka dhënë

Pas specializimit, ky banor i Novi Pazarit pret të shkojë e të jetojë në Kutaisi të Gjeorgjisë, prej nga do të fluturojë drejt destinacioneve të ndryshme në Evropë dhe Azi, duke përshkruar se si është të jesh piloti dhe hafiz Kur’ani, i pari i tillë në Evropë.

“Falenderoj Allahun për gjithçka që më ka dhënë. Më bën të ndihem mirë kur e dëgjoj këtë, sigurisht. Më kujton gjërat e mëdha në jetë. Është një nder i madh, është edhe një përgjegjësi e madhe. Është një ndjenjë e bukur kur njeriu sheh frytet e punës së palodhur dhe më vjen mirë që mund ta ndaj me të gjithë”.

Duke iu përgjigjur pyetjes për paragjykimet e mundshme në shoqëri për shkak të përkatësisë islame, ai pohon se deri më tani nuk ka përjetuar asnjë lloj diskriminimi.

“Duke qenë se unë mbarova i pari nga 30 nxënës në klasën time, drejtori i shkollës së Aviacionit Linx më ofroi një punë si instruktor. Kjo do të thoshte shumë për mua. Kam pasur gjithmonë një marrëdhënie të shkëlqyer me studentët dhe kolegët, plot respekt. Unë jam ende në kontakt me të gjithë sot. Të qenit i vetmi musliman në të vërtetë nuk bënte ndonjë ndryshim. Jam i sigurt se do të jetë e njëjta gjë në Wizz Air”.

Ai nuk e fsheh se dëshiron të përparojë në aviacion në të ardhmen.

Përpjekjet dhe puna gjithmonë shpërblehen

“Dua të marr kapitenin sa më shpejt dhe të kaloj në sediljen e majtë. Si në çdo punë, edhe në këtë, përparimi varet nga puna dhe mundi ynë dhe kam në plan t’i përkushtohem Wizz Air sa më shumë që të jetë e mundur dhe të investoj përpjekjet dhe njohuritë e mia për të kontribuar për kompaninë në çdo fushë të mundshme.”

Ai u thotë të gjithëve që të mendojnë me kujdes përpara se të heqin dorë nga qëllimet e tyre.

“Përpjekjet dhe puna gjithmonë shpërblehen. Ndonjëherë momentet më të vështira janë ato që na forcojnë më shumë, thjesht është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm për këtë dhe të marrim veten sa herë që rrëzohemi, sado e vështirë të duket. Thjesht duhet të nxjerrësh më të mirën nga situata aktuale dhe të punosh vazhdimisht me veten në çdo fushë”, përfundon Ammar Muderizoviç. /tesheshi.com/

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Google search engine
Google search engine

Most Popular

Google search engine
Google search engine

Recent Comments